fbpx

Scaled Agile

“Sneller reageren op de markt”. “Meer flexibiliteit”. “Kortere doorlooptijden. “Dat zijn zo wat redenen die genoemd worden door organisaties die het agile gedachtegoed omarmen. Maar de laatste jaren groeit het besef dat een paar Scrum teams her en der je organisatie echt niet zo maar sneller of flexibeler maken. Ook kan Agile niet alleen een IT-feestje zijn. Er zijn immers zoveel andere afdelingen betrokken in de valuestream waarin we onze producten en diensten aan klanten leveren.

Dit is het terrein van Scaled Agile: vele teams die samen werken aan een product of dienst; een veel verdergaande integratie tussen IT en de rest van de organisatie dan alleen een Product Owner als business vertegenwoordiger; en een agile manier van werken op alle niveaus: van portfolio management, budgettering, tot aan delivery.

Het op een na grootste risico voor hedendaagse organisaties is om haar relevantie te verliezen. Het allergrootste risico is dat je dat te laat door hebt.

Scaling frameworks

Voor het schalen van agile implementaties zijn verschillende frameworks in de markt die kunnen helpen. Denk aan SAFe®, LeSS, en Nexus. In het agile ‘wereldje’ woeden soms felle discussies tussen de framework aanhangers. Ons advies: trek je daar niet teveel van aan. Een framework is een tool, en het gaat erom hoe je die gebruikt. Elke organisatie is anders, en dus is ook elke implementatie van agile anders. Welk framework dan ook het uitgangspunt is. En met die implementatie kunnen wij op een vakkundige en pragmatische manier helpen.

Scaled Agile Framework (SAFe)

Trivorto heeft veel ervaring met SAFe®, het Scaled Agile Framework. SAFe® is naar onze mening het meest volwassen framework op dit moment. Een van de onderscheidende factoren van SAFe® is dat het ook op het gebied van portfolio management en budgettering een lean-agile aanpak biedt. Dit maakt een vergaande alignment mogelijk van strategie, helemaal tot aan de delivery teams. Trivorto is dan ook met trots officieel partner van Scaled Agile Inc.

Waar kunnen wij mee helpen?

We helpen je graag met een brede uitrol van agile werken in je organisatie. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen op het gebied van Scaled Agile? Neem vrijblijvend contact op.

  • Inventarisatie van doelen, problematiek, en grondoorzaken
  • Beoordeling van het huidige niveau van agile werken
  • (Executive) awareness sessies
  • Identificatie Valuestreams en opzet scaling organisatiestructuur
  • Training en workshops op het gebied van agile scaling, management, en transformatie
  • Helpen met het opzetten van een transformatieaanpak
  • Coaching van teams, key rollen, stakeholders, en management