De beste leiderschapstrainingen leren je niet alleen instructies geven. Ze leren je luisteren naar anderen. Ze leren je teams te motiveren en te inspireren. Ze leren je organisaties door transities te begeleiden en strategisch te denken. En ze helpen je je ego opzij te zetten!

In deze blogpost delen we onze beste lessen over hoe kwetsbaarheid krachtig leiderschap stimuleert.

Lees ook: Een agile training kiezen: gimme the tools!

Hoe leiderschapstrainingen het potentieel van leiders ontketenen

Vaak denken mensen bij een leider aan waarden als kracht en autoriteit. Een sterke leider is iemand waarop we kunnen bouwen en vertrouwen. Iemand die sterk genoeg is om onze zorgen te dragen en te verhelpen. 

Mag een leider dan zijn of haar kwetsbaarheid tonen? Is dat iets wat bij een leider past?

Absoluut! Goede leiderschapstrainingen geven je deze ‘vaardigheid’ mee. Ze helpen je authenticiteit te ontwikkelen door jezelf volledig te omarmen. Wanneer je jezelf kwetsbaar op durft te stellen en je daar kalm mee weet om te gaan, schept dat enorm veel vertrouwen bij de mensen om je heen.

Het waarom achter transformaties begrijpen en communiceren

Tegelijkertijd is het belangrijk dat leiders tijdens een transformatie de nieuwe visie en strategie uitdragen en begrijpen, zodat ze medewerkers kunnen inspireren en betrekken. 

Er moet een duidelijke richting zijn, anders begrijpen medewerkers niet goed wat van hen wordt verwacht. Heldere communicatie is essentieel om een transformatie succesvol te begeleiden. Dat draagt bij aan het veiligheidsgevoel van de medewerkers.

Krachtig leiderschap door kwetsbaarheid te tonen

Wanneer mensen zich veilig voelen, durven ze ideeën te delen zonder angst voor afwijzing. Zo ontstaan er nieuwe inzichten en oplossingen. Als leider moedig je juist anderen aan om hun stem te laten horen. Dat kan alleen in een cultuur van open communicatie.

Wat de beste leiderschapstrainingen je leren over kwetsbaarheid (3)

Praktijkvoorbeeld van authentiek leiderschap

Een van onze verandermanagers deelt zijn ervaring met authentiek leiderschap.

“Wat ik heel mooi vind om te zien is wanneer een leider snapt dat in een moderne organisatie hij of zij niet altijd maar de sterke leider moet zijn en alle antwoorden moet hebben.”

“Zo heb ik ooit gezien dat een leider op de zeepkist klom en duidelijk aangaf waarom een bepaalde verandering nodig was.”

“Hij vertelde niet exact te weten hoe ze het gingen vormgeven en dat de medewerking en input van alle medewerkers nodig was om de transitie te laten slagen. Hij sprak zijn vertrouwen uit dat het daarmee sowieso goed zou komen.”

“Door aan te geven dat hij niet zeker wist welke vorm het zou krijgen, stelde hij zich best kwetsbaar op. Ik zag daarna een enorme betrokkenheid bij de medewerkers ontstaan, waardoor de transitie uiteindelijk uitstekend gedragen werd.”

Wat de beste leiderschapstrainingen je leren over kwetsbaarheid

Voordelen van transparant en authentiek leiderschap

  • Kwetsbaarheid vergroot vertrouwen. Door openlijk te communiceren over onzekerheden laat de leider zien dat hij of zij betrouwbaar is en bereid is om eerlijk te zijn. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid binnen het team.
  • Kwetsbaarheid versterkt de betrokkenheid. Wanneer leiders openlijk hun kwetsbaarheid tonen, voelen medewerkers zich meer betrokken bij de verandering. Er ontstaat een sfeer waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.
  • Kwetsbaarheid stimuleert innovatie. Door het tonen van kwetsbaarheid als leider geef je het signaal dat het oké is om fouten te maken. Doordat medewerkers zich veilig genoeg voelen om ideeën naar voren te brengen, ontstaan er meer initiatieven, innovatie en creativiteit.
  • Kwetsbaarheid verbetert de communicatie. Open communicatie over de uitdagingen en emoties die gepaard gaan met verandering, helpt bij het verminderen van misverstanden en weerstand.

Meer weten over leiderschap en verandermanagement?

Vragen over onze leiderschapstrainingen? Of heb je hulp nodig bij het succesvol doorvoeren van veranderingen binnen jouw organisatie?

We helpen je graag. Neem contact met ons op voor meer informatie over trainingen en consultancy.