Er is geen uniform model voor zelfsturende teams. De structuur en de processen hangen af van de specifieke organisatie en teamdynamiek. 

Wel zijn er bepaalde succesfactoren voor zelfsturende teams. Hoewel het model binnen elke organisatie uniek is, kun je op bepaalde factoren sturen om de effectiviteit van teams te optimaliseren. Welke factoren dat zijn, vertellen we in dit artikel.

Een succesvol model voor zelfsturende teams<br />

Wat zijn zelfsturende teams?

Zoals het woord al aangeeft, besturen zelfsturende teams zichzelf. Er is geen teamleider. 

Dat wil zeggen dat de teamleden samen verantwoordelijk zijn voor het bepalen en behalen van hun teamdoelen. Elk teamlid heeft een gelijke, grote mate van autonomie en verantwoordelijkheid.

Zelforganiserende vs. zelfsturende teams

Bij zelforganiserende teams is er wel een teamleider. Al zijn ook zelforganiserende teams verantwoordelijk voor het managen van zichzelf en het behalen van de teamdoelen – die zij krijgen van de manager.

De ene vorm is niet beter dan de ander. Wat bij jouw teams past, ligt totaal aan je organisatie, je producten en/of diensten, je klanten en aan het type mensen binnen je teams. 

Proactieve en ondernemende mensen passen bijvoorbeeld beter in een zelfsturend team. Dat model moet dan wel kloppen met de bedrijfscultuur.

Voordelen van zelfsturende teams

Zelfsturende teams hebben – net als zelforganiserende teams – hun voordelen en nadelen. Door teamleden in staat te stellen hun eigen beslissingen te nemen en hun eigen werk te beheren, kunnen zelfsturende teams leiden tot:

  • een hogere productiviteit, 
  • betere samenwerking, 
  • betere communicatie, 
  • snellere besluitvorming;
  • en een hogere werknemerstevredenheid. 
Een succesvol model voor zelfsturende teams<br />

Hoe creëer je een succesvol model voor zelfsturende teams?

Er zijn vier basisvoorwaarden voor het succes van zelfsturende teams:

  • Veiligheid
  • Verbinding
  • Vertrouwen
  • Verantwoordelijkheid

Om mensen optimaal te laten presteren, moet er ten eerste een veilige omgeving zijn. Alle teamleden moeten zich gezien en gewaardeerd voelen. Ze moeten zich verbonden voelen met elkaar en achter de waarden van het bedrijf staan. Er moet vertrouwen zijn in zowel het team als in het management.

Als die factoren er zijn, zorgt dat ervoor dat alle teamleden zich verantwoordelijk voelen – voor hun eigen taken en voor de gezamenlijke teamdoelen. Houd er wel rekening mee dat het tijd kost om een goed functionerend, zelfsturend team op te zetten.

Wat past bij jouw organisatie?

Heb je vragen over wat het beste model is voor jouw teams en bedrijfscultuur? Wil je weten hoe je Agile werken toepast binnen jouw organisatie? 

We helpen je graag. Neem contact met ons op voor meer informatie over Agile trainingen en consultancy.